Privacy, bestaat dat nog wel?!


Privacy, bestaat dat nog wel?! Ik vraag het me af, zeker als ik er wat langer over nadenk. Eind jaren negentig had je een film, The Truman Show. Misschien herinnert u zich de film nog wel. De film gaat over een man die, zonder het zelf te weten, zijn gehele leven al doorbrengt in een fictieve setting. Op deze manier speelt hij de hoofdrol in een realitysoap.

Toentertijd vonden Ellen en ik het een sterke film, maar moesten we wel lachen om het idee of zoiets in het echte leven ook ooit zou kunnen gebeuren. Dat leek ons onvoorstelbaar. Wel, u weet de afloop, een aantal jaren verder…. De realitysoaps zijn niet aan te slepen. Wat hebben we wel allemaal niet gehad op tv?! Denk maar eens aan “Big Brother”, “de Bus”, “De gouden Kooi” of “Utopia”.

Weliswaar realityprogramma’s waaraan de betrokken deelnemers zelf bewust deelnamen. Maar soms met gevolgen voor hun eigen privéleven, die ze nooit hadden kunnen voorzien. Tegenwoordig zijn de inkijkjes in het leven van bekende en onbekende Nederlanders schering en inslag. Neem nu “Chateau Meiland” of “Ik haal alles uit het leven” dat een inkijkje bood in het leven van André Hazes Jr..

U kunt ongetwijfeld zelf de lijst met bekende Nederlanders aanvullen die de afgelopen jaren hun privacy hebben opgegeven om maar op tv te verschijnen. Misschien kun je je beter afvragen welke BN’er nog niet de camera’s in zijn privéleven heeft toegelaten 🙂Ook het internet staat vol met dit soort inkijkjes in het privéleven van mensen. Dit dan onder de noemer vlogs. Complete gezinnen filmen hun dagelijks leven en zetten hier iedere dag een filmpje van online. Denk aan ‘De Bellinga’s” of “familie Lakap”, om maar eens 2 Nederlandse families te noemen. Er wordt wat gesmuld door ‘ons’ als we een blik in het privéleven van de medemens krijgen.

Hier thuis heb ik een dochter die het grootste gedeelte van de dag al haar handelingen in fictieve vlogvorm uitvoert. Hoor je in ene vanuit de badkamer: “zo, en dan ga ik nu even eerst mijn gezicht schoonmaken. Vervolgens smeer ik dit heerlijke masker van ‘huppeldepup’ op mijn gezicht”. Jullie zien hoe goed het masker pakt, het heeft een heerlijke geur…..” En zo gaat het de gehele dag door.

Of hoor je “hoi allemaal, ik ben wezen shoppen. Nu ga ik unboxen en laat jullie zien wat ik allemaal gekocht heb”. “Hoi, nu ga ik mijn tandenpoetsen. Dat doe ik met een heerlijke tandpasta….”. Kwader kan ik haar niet krijgen dan zelf met zo’n fictief filmpje te beginnen!

“Hoi lieve volgers, welkom bij een nieuw filmpje van René. Daarnet heb ik heerlijk gepoept en nu ga ik dit wc-papier testen. Zoals jullie kunnen zien is het mooi wit en heeft het een fraai, decoratieve print. Oei, het is drielaags, maar toch vind ik dit merk nog wel wat schuren aan mijn billetjes tijdens het afvegen….” Nou, als ik zo begin, moet ik dekking zoeken hoor 🙂Trouwens even ter verduidelijking, al deze hierboven beschreven scenes zijn natuurlijk imaginair. Puur bedoeld om u een beeld te geven van hoe het er in dit huis aan toe gaat. Vanwege de privacy kan ik natuurlijk hier niet de feitelijke dialogen weergeven, dat snapt u vast wel 🙂

Ja privacy en jongeren, een bijzondere combinatie. Daar waar ze het liefst met hun onderbroek aan gaan douchen of de sauna betreden in badpak, zijn ze zich van geen kwaad bewust betreffende de combinatie internet en privacy. Alles wordt zonder gêne gedeeld met de gehele wereld. Natuurlijk ben ik me bewust dat ik ook van alles met de buitenwereld deel middels deze blog. Maar hé lieve mensen, wel binnen de grenzen van fatsoenlijkheid.

Ik zal hier niet mijn diepste ziel en zaligheid blootleggen. En al helemaal die niet van de kinderen. Sorry, ik weet dat dat even slikken is voor u, maar toch zijn er dus nog genoeg gebeurtenissen in mijn leven waar ik niets over schrijf. Die behoren bij mij en hooguit een kleine kring van intimi, maar ik zou niet weten waarom ik die met de gehele maatschappij zou willen delen.

Over realityprogramma’s trouwens nog even gesproken op dit vlak. Wat denkt u van programma’s als “Gênante Lijven”?! Dat heb ik toch altijd zo apart gevonden. Men durft niet naar de huisarts met hun vermeende afwijking, maar deelt het wel en public op tv. Daar lig je dan voor de gehele wereld met je benen wijd en een draaiende camera ertussen. Nee, dat is minder gênant dan naar een huisarts gaan, ik snap het volkomen…, hum, hum.Het internet en de sociale media zijn toch al zo lastig met privacy. Voor je het weet, heb je iets naar iemand gestuurd of iets de wereld in geslingerd, dat je niet meer terug kunt draaien. Verstuurd is verstuurd. Dat probeer ik de kinderen ook continue duidelijk te maken. Of het nu gaat om een reactie op een vriendinnetje of het versturen van een foto.

We hebben het bijvoorbeeld al meerdere malen gehad over het versturen van een naaktfoto van jezelf naar een vriendje. Niet dat vriendjes hier momenteel aan de orde zijn, maar ooit zal dat er toch van gaan komen. En als dat lieve knulletje met die mooie blauwe ogen en dat gespierde lijf, jouw hunk, je dan vraagt wat intiemere foto’s te sturen, je dat toch niet moet doen.

Hij lijkt dan misschien wel de ware, je grote liefde voor altijd, maar helemaal zeker kun je daar toch niet van zijn. Dat hebben de meesten onder ons toch ook wel ontdekt in het leven. Die ene maal dat je helemaal hoteldebotel was en je zeker wist dat dit de ware was. Totdat die gedroomde partner met een simpel berichtje liet blijken dat jij dat voor hem/haar toch zeker niet was 🙂

Op zo’n moment vergaat de wereld, maar stel je nu eens voor dat deze persoon ook nog eens in het bezit is van diverse, nogal persoonlijke, foto’s van je?! Daar moet je toch niet aan denken. Of keer het om, jij maakt het uit en die persoon gaat, als wraakoefening op jou, jouw foto’s op internet plaatsen. Nee, dat wil je toch liever niet hebben.Als je hoort hoe vaak dit soort situaties toch voor komen, zeker ook bij jongeren, schrik je toch wel. Dat is het rare in deze tijd, aan de ene kant zijn de jongeren dus zeer preuts en gesteld op hun privacy. Aan de andere kant delen ze vrij snel van alles met elkaar via internet. Geen blote tiet op het strand of in de sauna, maar wel een sensuele naaktfoto via de sociale media.

Eén klik met de muisknop en de foto is verstuurd. Maar die ene klik kan je voor jaren problemen opleveren. Voor je het weet heb je je diepste geheimen met de gehele wereld gedeeld. Voor ik het weet, heb ik in deze blog vermeld dat ik een flinke dwangneuroot kan zijn op zijn tijd. Ik moet er niet aan denken, dan weet de gehele wereld dat 🙂

Een laatste punt waar ik het met u over wil hebben betreffende privacy, is de aanwezigheid van een slimme speaker in dit huis. Een fraai stukje kooptechniek van een onwetende vader. Ik wilde een luidspreker waar de kinderen Spotify en al dat soort dingen op konden draaien. Mijn oude stereo kon dat allemaal niet, dus het werd tijd op te stoten in de vaart der volkeren.

Wat bleek, de bollebozen van deze tijd hebben zelfs al luidsprekers ontworpen die ook direct de versterker zijn. Wow, 1 box in huis en geen hele stereotoren meer, dat is nog eens vooruitgang in het leven!! Dus besloot ik deze box aan te schaffen. En, eerlijk is eerlijk, hij bevalt me prima. De kinderen kunnen er alles op afspelen wat ze willen en de box neemt bijzonder weinig ruimte in beslag.Totdat ik er laatst achter kwam dat deze box met internet verbonden kan worden en er een microfoon ingebouwd zit, zodat je kunt ‘praten’ met de box. Er zit een spraakbesturingssysteem ingebouwd. Zo’n systeem waarbij jij dan zegt: “Alexa (of Google), wat is het weer vandaag?” En dan geeft jouw box het antwoord. Het is dus een zogeheten smart speaker.

Het artikel in de link geeft een duidelijke uitleg over wat een smart speaker is. Tja en dan ga je toch even googelen hoe zoiets werkt. En kom je erachter dat, als de microfoon aanstaat, de firma Google of wie dan ook, al jouw gesprekken in de woonkamer kan meeluisteren. Lees het artikel in deze link maar eens. Tja, daar word je toch niet echt blij van.

Ik heb niets te verbergen, maar om nu alles wat in de intimiteit van de woonkamer besproken wordt, te delen met de buitenwereld voert wel weer erg ver. Hoezo privacy?! Ik heb de microfoon dan ook uitgezet en het apparaat ontkoppeld van internet, want mij gaat het om het geluid tijdens het afdraaien van muziek en niet om 1 of andere functie die spontaan begint te praten tegen mij.Zo eenzaam voel ik me nu ook weer niet, dat ik een virtuele assistent als maatje nodig heb om de dag door te komen 🙂 Help, ben ik nu nog wel zo blij met deze box? Het geluid is geweldig, dat is het allerbelangrijkste. Maar of ik deze box ook gekocht had als ik had geweten wat ie nog meer kon, ik weet het niet.

Dan verlang ik toch stiekem wel weer terug naar de geluidsboxen aan een draadje die precies deden waarvoor ze ooit ontwikkeld waren. Namelijk het reproduceren van geluid. Nou ja, dit gezin loopt in ieder geval op het gebied van moderne luidsprekers flink voorop!!

En met het begrip ‘geluid’ ben ik aanbeland bij het laatste item voor deze blog. Ik wil eindelijk met u de eerste resultaten van mijn nieuwe muziekrichting delen. Al meerdere malen heb ik aangekondigd dat ik een klassieke weg was ingeslagen en de resultaten ooit met u zou delen. Beloofd is beloofd en vandaag is het dan zover!

Het eerste resultaat dat ik u wil laten horen, “Comes and goes”, is een stuk waarin ik getracht heb klassiek en modern enigszins met elkaar te combineren. Mijn pretentie is geweest een stuk te schrijven dat enerzijds prettig in het gehoor ligt, maar anderzijds meer lagen bevat. Ik hoop, als u de moeite neemt om een paar keer te luisteren, u steeds meer zult ontdekken.


At Hodson Street goes classic – Comes and goes ©2021

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie reacties. Toch wel weer spannend om iets geheel nieuws te ondernemen. Zelf vind ik het, muzikaal gezien, een erg boeiend uitstapje dat naar meer smaakt. Vooral omdat er, compositorisch gezien, meer mogelijk is dan bij een popsong. Zo’n song moet een catchy refrein hebben en niet te lang duren, terwijl ik nu meer de ‘diepte’ in kon.

Nou ja, ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt maar het zou natuurlijk alleen maar extra fijn zijn als ik er anderen toevallig ook een plezier mee doe. Maar ik neem het u niet kwalijk hoor als u, na het beluisteren van dit nummer, me werkelijk voor gestoord verklaart. Dat is mijn eigen risico door me zo ‘bloot’ te geven. In ieder geval een passend slot van een blog over privacy en blootgeven 🙂

Ik wens u een zeer fijne 2 weken toe en tot de volgende blog.

Groetjes, René

PS: Voor de volgers van mij op sociale media, zoals Instagram, het is momenteel even iets rustiger van mijn kant af. Ik ben jullie zeker niet vergeten, maar de motor van deze man behoeft toch iets meer onderhoud dan voorzien. De afgelopen jaren hebben aardig hun tol geëist, dus kwamen er meer reparaties aan het licht dan voorzien. Maakt u zich overigens geen zorgen, het komt allemaal weer goed 🙂


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets meer. Het is geheel vrijblijvend en uitschrijven kan altijd.

Een gedachte over “Privacy, bestaat dat nog wel?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram