Lentegevoel

Na alle ‘zware’ onderwerpen van de afgelopen weken, even iets vrolijkers deze keer als onderwerp van de blog, namelijk het lentegevoel met de daarop volgende, hopelijk, mooie zomer. Ieder seizoen heeft zo zijn charme.

Van de lente vind ik persoonlijk het mooiste moment als je plotseling aan alles om je heen bemerkt dat deze aanstaande is. Je ziet het, je hoort het, je ruikt het en je voelt het. Bedrijvigheid alom bij mens en dier en een wind die plotseling weer zijn volledige koorbezetting terug heeft.

Over deze zaken enige mijmeringen, begeleid door een toepasselijke song “I’m ready to Rock ’n Roll”, die past bij het gevoel dat de meeste mensen krijgen als de lente losbarst. Een gevoel van onstuitbare energie, de neiging de ramen te openen, de straat op te gaan en luidkeels te zingen (althans, in mijn beleving dan, dit kan per mens verschillen….. :-)).


Het lentegevoel

Niets zo mooi als het ongrijpbare moment waarop je intuïtief voelt dat de lente begint. Je hoort het geluid van de eerste vogels, wiens vrolijke gekwetter wordt weerkaatst tegen de, nog bladarme, bomen. Hierdoor juist extra versterkt.

De geuren en kleuren van al dat moois wat langzaam weer opkomt. De eerste knoppen aan de bomen, de eerste bloemen laten schuchter hun prachtige kleuren weer zien. De zon doet verwoede pogingen je aan haar warmte te laten laven.

Op straat heerst een soort opwinding, bedrijvigheid, die zich misschien het beste laat omschrijven als ‘bruisend’. De mens heeft te lang binnen gezeten, te weinig licht gezien en weet van gekkigheid haast niet wat het met de nieuw verworven hoeveelheid energie aan moet.

Ook de dieren beginnen enthousiast en vol drift aan een nieuwe cyclus van het nog ongeboren leven. De mannetjes doen hun uiterste best om bij het vrouwtje in de smaak te vallen en laten zich van hun mooiste kant zien en horen.

’s Avonds laat de hemel zich fraai gelden. Het kleurenpalet, ontstaan tijdens de ondergaande zon, wordt steeds indrukwekkender. De hemel staat in ‘brand’. Laat het leven leven, geef het vrije doorgang en geniet. Het is lente……..Aan de takken van de bomen groeien langzaamaan  nieuwe, verse blaadjes waardoor de wind, na een lange winter, weer de beschikking krijgt over een uitgerust en voltallig koor.

Wat heerlijk om te luisteren naar de prachtige composities die de maestro in samenwerking met zijn discipelen voor ons in petto heeft.

Een enorme bron van inspiratie voor mij. Neem eens de tijd ervoor en geniet, eenmaal betoverd door dit samenspel zul je ongetwijfeld begrijpen wat ik bedoel.


De wind en haar discipelen

Ademloos luister ik naar het koor der bladeren. Iedere keer weer, als de wind de bladeren aan de bomen beroert, dan eens zacht, dan weer fel, klinkt, als ware het dat ieder blaadje een eigen stem bezat, een prachtig gestemd geluid. Duizenden kelen, maar allen dezelfde toonsoort. Geen dissonant, geen enkele, fascinerend.

De grote bladeren vormen de bas, wellustig brommend als de wind hen raakt. Daardoorheen, een vrolijk kwetterend kinderkoor. Gevormd door de kleine bladeren, jong en speels eigenwijs. Maar vol discipline de juiste hoogte niet versagend.

De wind als strijkstok, maar tegelijk als dirigent. Dan weer strelend, dan weer bulderend, componeert zij de melodie, beheerst zij het complete stuk. Haar discipelen volgen lijdzaam, vol genegenheid haar bevelen.

En ons, luisteraars, past slechts een stilzwijgen, om bewonderend te genieten van dit volmaakte samenspel tussen meester en koor. Het is lente……..


Tot zover mijn mijmeringen over het lentegevoel. Rest mij nog te vragen je alsjeblieft in te schrijven als deze blog en/of deze site je bevalt. Dit kan met behulp van het formulier onder het kopje “Inschrijven Mailinglijst” of met het formulier hieronder geplaatst.

Schrijf je in voor de mailinglijst:

* indicates required

Het is voor mij één van de weinige manieren om te zien en te ontdekken of er interesse is voor deze combinatie van muziek, fotografie en teksten. Slechts een mailadres volstaat om mij nog meer motivatie te geven deze ingeslagen weg voort te zetten!!

Groetjes, René

Een gedachte over “Lentegevoel”

  1. Zo mooi geschreven.
    Liet gisteren Kareltje uit in Westerhout en zag en voelde wat jij schreef met dit verschil dat jij het in woorden om kan zetten.
    Mam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram