I’ll show you my weakness

Macht⇔Zwakte, kracht⇔Kwetsbaarheid 〉 schaamte

Macht en kracht, zwakte en kwetsbaarheid. Liggen de verhoudingen tussen elkaar wel zo vast als vaak verondersteld wordt? En wat voor rol speelt het begrip ‘schaamte’ in dit alles? Zomaar wat mijmeringen van mij over dit geheel het afgelopen jaar, uiteindelijk leidend tot een foto en een song.

Toont de macht van een mens ook zijn kracht aan; is de kracht juist niet gelegen in het tonen van zwakte? Kwetsbaarheid tonen vereist kracht. De macht van een mens, in welke vorm dan ook, kan leiden tot schaamte bij de ander. Daarentegen kan de kracht van/in een persoon ervoor zorgen, dat deze schaamte zich niet ontwikkelt.

Ook de machtigste persoon zal diep van binnen zijn eigen zwakheden kennen en kracht nodig hebben om zich hier niet voor te schamen. Is het willen hebben van macht ook eigenlijk niet het proberen te maskeren van zwakte? Angst voor het onbekende.

Wat gebeurt er als ik mijn zwakte, mijn kwetsbaarheid, toon; hoe stel ik me op. Wat denken anderen van me; ik voel me onzeker, weet niet wat er gebeurt. Is het wel een zwakte als ik me kwetsbaar op stel. Schaam ik me of geeft het me juist kracht mijn eigen zwakte te tonen.

Het ligt aan het individu zelf wat te doen met deze veronderstelde ‘gebreken’. Verbergen door macht uit te stralen of gebruiken om uiteindelijk een krachtiger persoon te worden. Mijn tip: toon je kwetsbaarheden, toon je zwaktes. Laat het gebeuren en toon juist hiermee, je kracht. Zwak is degene die hier niet mee om weet te gaan.

Iedere keer dat de schaamte wordt overwonnen, leidt dat tot een toegenomen zelfvertrouwen. Niet met als doel om macht te verwerven, maar slechts enkel om te komen tot totale vrijheid. Rekening houdend met de kwetsbaarheid van een ander, doch onverschillig over wat een ander van hem denkt.

Zo is kwetsbaarheid geen zwakte, maar een geduchte kracht, de schaamte ver voorbij. Met de macht de mens toleranter en verdraagzamer te maken ten opzichte van zijn medemens.

Immers, als ieder mens zijn eigen zwaktes/kwetsbaarheden durft te tonen aan de medemens, is er geen enkele reden meer om te schamen; is er geen macht meer nodig om de eigen zwaktes te maskeren. Wij allen zijn gelijk, met al onze onvolkomenheden. Geen mens uitgezonderd!!!!

Is dat niet precies, wat deze wereld, deze samenleving op dit moment juist nodig heeft?! Iets meer kwetsbaarheid in plaats van al dat machogedrag. Meer begrip voor elkaar in plaats van direct de aanval te zoeken. Laten we hopen dat men tot inkeer komt. Misschien naïef, ik weet het, maar ik mag het toch wel hopen.


I’ll show you my weakness, I believe it’s my strength


De onderstaande foto vond ik zeer toepasselijk. De volgende generatie; de invloed van ons volwassenen op onze kinderen bepaalt of tolerantie en verdraagzaamheid een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Nog geheel onwetend op dit moment, maar wat willen wij ze mee geven voor later?

Naar aanleiding van al deze overpeinzingen ontstond bij mij de inspiratie die leidde tot de onderstaande song, namelijk: “I’ll show you my weakness”. Ditmaal leek het mij leuk om de ‘studio’-versie te plaatsen. De ‘live’- uitvoering is reeds geplaatst op de site.Nogmaals, bedenk wel, de muziek is thuis opgenomen en geen professioneel studiowerk!! Maar volgens mij doet dat totaal geen afbreuk aan de intentie van het nummer.

Dat was hem voor deze week. Voel je vrij dit bericht te delen of van een reactie te voorzien, waarvoor alvast mijn hartelijke dank!!

Groetjes, RenéSchrijf je in voor de mailinglijst:

* indicates required


4 gedachtes over “I’ll show you my weakness”

  1. wow wat was dat een mooie psychologie..
    prachtig hoor, iets om echt over na te denken..ga ik zeker doen !!
    groetjes Ingrid (oli van zoom)

    1. Wat een mooie reactie, Ingrid, daar ben ik echt erg blij mee!!!!! Extra motivatie voor me om zo door te gaan!!!!
      Gr. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram