Laat kinderen meebeslissen over de eigen toekomst

At Hodson Street – Where is our concern ©2019


At Hodson Street ©2019


Het zal u allen vast niet ontgaan zijn de afgelopen weken, de protestacties van kinderen. In allerlei landen hebben kinderen het heft in eigen hand genomen en spijbelen en staken op diverse momenten. Dit uit protest tegen de tot nu toe genomen, onvoldoende, acties om klimaatverandering tegen te gaan. Jawel, de acties die ondernomen zijn door ons volwassenen.

Wat geweldig dat kinderen het initiatief nemen. Het is per slot van rekening hun toekomst waar het allemaal om draait. Tegelijkertijd natuurlijk ook triest dat wij volwassenen dit veroorzaken. Als wij, onze regeringen, serieuzer met het klimaat omgaan en echt stappen maken, was dit allemaal niet nodig geweest.

En dan die reacties van volwassenen op de acties van de kinderen, zouden ze nu echt niet begrijpen dat dit nu juist het soort reactie is, dat bevestigt dat ze de kinderen niet als volledig volwaardig beschouwen?! Neem nu de Vlaamse minister Joke Schauvliege die een complottheorie suggereerde. Welja, meteen een, tegenwoordig, veelbeproefde methode erbij halen. Als we het als ‘leider’ niet meer weten, gooien we er gewoon een complotje tegenaan 🙂

Wat te denken van onze minister Arie Slob met de mededeling dat de leerlingen gerust mogen staken, maar niet op een schooldag. Hé Arie, is dat nu juist net niet de bedoeling van een staking?! Ik ken weinig stakingen die zo gepland zijn dat niemand er last van heeft.

At Hodson Street ©2019

Een veel voorkomende opmerking is ook dat de leerlingen door hun leraren en ouders ertoe zijn gezet om actie te ondernemen. Maar dan zijn er toch wel heel veel ouders en leraren geweest die op de kinderen hebben ingesproken. Nota bene, als deze mensen hadden willen protesteren hadden ze dat zelf wel gedaan, lijkt me.

Nee, lieve mensen, volgens mij vinden volwassenen het maar knap lastig om met hun neus op de feiten te worden gedrukt. Terecht te worden gewezen op hun eigen falen door soortgenootjes die eigenlijk zouden moeten luisteren naar hun. Maar ja, als volwassenen het zo verprutsen en zo omgaan met de toekomst van de volgende generaties, wat voor recht van spreken hebben wij dan nog.

Premier Rutte kon het machteloze optreden van de huidige leiders niet treffender verwoorden door als antwoord op de demonstratie van afgelopen donderdag met de hier onderstaande reactie te komen. Rutte is het niet eens met de scholieren dat de regering niet genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens hem is Nederland qua ambities al een koploper in Europa. ,,Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering’’, stelt Rutte.

De betekenis van het woord ambitie is in meer algemene zin ‘het streven naar een bepaald doel’. En dat is precies wat er telkens gebeurt. Men maakt wel mooie plannen, maar aan de uitvoering ervan schort het aan alle kanten. Je kunt de mooiste verdragen ondertekenen, maar als je ze vervolgens niet uitvoert, heb je er niets aan. Geen woorden, maar daden, dat is wat er nodig is. Niet dat er overigens helemaal niets gebeurt, maar het is simpelweg niet genoeg.

At Hodson Street ©2019

Neem nu de klimaatplannen in Nederland. Mooie beloftes, maar daden? De grootste vervuiler, de zware industrie, wordt bijvoorbeeld niet hard aangepakt, het blijft bij vage woorden. Natuurlijk, er zullen een hoop maatregelen zijn die niet fijn zijn, maar moet de economie dan altijd op één staan? Je kunt toch niet verwachten dat de brave burger zijn afval blijft scheiden, zijn huis extra isoleert en wat nog al niet meer, terwijl de grote industrie lachend verdergaat met vervuilen.

Dat is het probleem van volwassenen, zodra ze een bepaalde leeftijd hebben, gaan macht en eigenbelang een steeds grotere rol spelen. En dat is tegelijkertijd het mooie aan kinderen. Die hebben geen dubbele agenda, die zeggen waar het op staat. Het gaat niet goed met het klimaat, er moet nu wat gebeuren. Ongeacht de grote problemen die daar ongetwijfeld mee gepaard gaan. Maar hoe dan ook, zij zien in dat de tijd van mooie praatjes voorbij is, het is tijd om te handelen.

Wees juist trots op deze jongeren. Zij nemen spontaan het heft in handen en willen mede hun eigen toekomst bepalen. Lijkt me niets verkeerd aan en geheel terecht toch?! Of moeten ze soms een voorbeeld nemen aan onze leiders? Lekker voorbeeld lijkt me 🙂 Op wat voor vlak ook, ik heb er al eerder mijn verbazing over opgeschreven, het gedrag van bepaalde volwassenen. Het lijkt momenteel wel weer een periode van de grote ego’s wat betreft leiderschap.

Mannetjes met teveel macht en teveel behoefte daaraan. Hoe bestaat het toch dat een paar mensen zoveel voor deze hele aardbol kunnen bepalen. Komt waarschijnlijk toch neer op het aloude adagium geef het volk ‘brood en spelen’, ‘Panem et circenses‘. Neem nu weer het opzeggen van het oude INF-kernwapenverdrag door Amerika en Rusland. Een verdrag uit 1987 dat voor stabiliteit zorgde in Europa. Gaat alle ellende nu weer opnieuw beginnen, een tweede koude oorlog?

At Hodson Street ©2019

Sowieso is de leider van dat zogenaamd vrije land lekker bezig. Om maar niet te spreken van zijn tegenpool in dat andere grote land trouwens, want die kan er ook wat van. Maar neem nu Amerika onder Trump. ‘Fakenieuws’ hier en ‘fakenieuws’ daar als het zo uitkomt. De ‘echte’ waarheid is mijn eigen waarheid en die is zeer veranderlijk. Compleet aanpasbaar aan het moment. Nou, dat biedt een stabiele omgeving…..

En dan dat foute mannetjesgedrag met het plaatsen van een muur. Ik krijg mijn zin niet, dus gooi ik de overheid maar dicht. Onvoorstelbaar, maar het kan blijkbaar. Het is één persoon hè, een nogal apart persoon weliswaar, die alles en iedereen meesleurt in zijn ideeën. Hoe lang mag deze man zijn gang blijven gaan, voordat er opgetreden wordt? Ik ben bang dat dat nog een lange tijd zal zijn.

Een muur trouwens om immigranten tegen te houden, dat in een land dat voornamelijk bevolkt wordt door immigranten. Het land waar je zogenaamd vrij bent en je in staat wordt geacht je dromen te vervullen, de ‘American dream‘. Het land waarvan veel mensen niet eens meer weten wie de oorspronkelijke bewoners eigenlijk zijn. Oorspronkelijke bewoners die zijn onderworpen en waar niet altijd even fraai mee wordt omgegaan, tot op de dag van vandaag.

Amerika, het gidsland voor de rest van de wereld, tsja, is dat nog steeds zo?! Ik ben in ieder geval blij dat er bewuste jongeren opstaan, die heel goed beseffen dat ze hun eigen toekomst niet volledig in handen moeten leggen van de hedendaagse leiders op deze aardbol. Een kritische opstelling hanteren omtrent ons volwassenen en onze daden. In mijn persoonlijke opvatting een prima zaak.

At Hodson Street ©2019

Zoals ik al zo vaak in mijn blogs roep, het leven duurt te kort om er een puinhoop van te maken. Iedereen heeft recht op een leven met gelijke kansen en mogelijkheden. Iedereen heeft recht op vrede en geluk. Deze planeet is zo mooi, waarom deze dan ten onder laten gaan aan egocentrisme en machtswellustigen.

Ach, laat ik deze blog besluiten met een simpele opmerking, namelijk ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Als iedereen dat zou hanteren, moet het vast nog wel goed komen met ons. Alleen hebben een aantal volwassenen van dit moment daar even een handje hulp bij nodig. Dus kinderen, zet hem op, blijf staken en protesteren en besef dat jullie terdege het recht hebben om mee te beslissen over jullie eigen toekomst.

Laatste anekdote voor deze blog: Ik ben trots op mijn jongste dochter, ze heeft haar eerste schreden gezet op het pad van protest. Toen we het er van de week over hadden en zij beelden op het jeugdjournaal zag van stakende en protesterende scholieren, was ze in ene naar boven verdwenen. Niet lang daarna hoorden we een hoop herrie.

Wat bleek, ze was uit haar raam gaan hangen en schreeuwde naar een ieder die het maar wilde horen: “ik staak voor een beter klimaat”. Ze dacht namelijk na het zien van al die luidruchtige jongeren dat staken vooral een uiting was van hard brullen!! Nou, en als onze jongste ergens goed in is…. 🙂 🙂

Een fijne weken en tot de volgende blog.

Groetjes, René


At Hodson Street ©2019Freebird


Mocht deze, momenteel 2-wekelijkse, blog je bevallen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Zodoende blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste posts. Geheel vrijblijvend en uitschrijven kan altijd.Een gedachte over “Laat kinderen meebeslissen over de eigen toekomst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram