Koning Voetbal regeert

At Hodson Street – Easy come, easy go, Live 2018


Geef mij maar deze bal….

Koning Voetbal regeert de komende weken weer. Hoera, wat een feest. De laatste jaren moet ik echt moeite doen om een stukje wedstrijd te bekijken. Waar ik vroeger nog wel enthousiast van het spelletje kon worden, is dat in de loop der jaren compleet verdwenen. Dit komt niet zozeer door het voetbal zelf als wel door alle bijkomende fenomenen.

Ik heb altijd gedacht dat voetbal maar een spelletje was, maar dat had ik toch eventjes mooi verkeerd. Niks geen spelletje, voetbal is ernst, big business. Beschouw voetbal vooral als een soort van religie, met de spelers als goden. O wee, als je de verkeerde geloofsovertuiging hebt, je kunt gelyncht worden!!

Zelf kon ik genieten van een wedstrijd als het spel boeiend was, ongeacht welke teams er op het veld stonden. Ik heb in mijn naïviteit wel eens enthousiast gereageerd op een fraai doelpunt van de tegenstander, oei!! U  kunt zich hoogstwaarschijnlijk de reactie voorstellen van de fanatieke mensen om mij heen. Alsof ik een landverrader was, terwijl mijns inziens de ‘eigen’ partij dan maar beter zijn best moet doen om te winnen.

Daarbij, overdaad schaadt, er zijn tegenwoordig iedere dag voetbalwedstrijden te zien op tv. Zoveel en zo vaak dat het gaat vervelen. Dan worden al die wedstrijden ook nog eens uitgebreid bediscussieerd in allerlei praatprogramma’s, alsof het een primaire levensbehoefte is. Wat moet de mensheid nog doen, als er geen voetbal meer is?!

Maar de voornaamste reden is toch echt wel, de financiële kant. Ik kan mezelf niet meer met goed fatsoen afficheren met een spel, waarin zoveel geld omgaat. Logisch dat het begrip ‘spelletje’ verdwijnt als de financiële belangen zo groot zijn. Kinderen die worden weggekocht omdat ze misschien wel talent hebben. Voetballers die voor onvoorstelbare bedragen verhandeld worden. Want zo is het toch, de voetballer is meer een stuk handelswaar dan een mens.

De gek bepaalt hoeveel een voetballer waard is. Vind je het vreemd dat veel van die jonge jongens het idee hebben dat ze onaantastbaar zijn. Je bent nog niet eens 18, verdient miljoenen en alles wat je zegt wordt uitgebreid besproken. Het grote publiek adoreert je, wat voor streken je ook uithaalt. Oke, ik generaliseer nu behoorlijk, lang niet iedereen verdient miljoenen in het voetbal en haalt streken uit, maar u, als begaafde lezer, zult gerust begrijpen hoe ik het bedoel 🙂

Een paar jaar geleden had ik een gesprek met een man. De persoon was behoorlijk begaan met de maatschappij en de daarin aanwezige enorme verschillen in welstand tussen de mensen. Maar de man was ook een groot voetballiefhebber. Ten tijde van dit verhaal speelde Nederland op één of ander belangrijk toernooi en stond Robin van Persie in de spits.

Het gesprek kwam daardoor onvermijdelijk uit op de exorbitante bedragen die er in voetbal omgaan. Tot mijn grote verbazing vond de man dat heel logisch en mocht meneer van Persie wat hem betreft wel het dubbele verdienen, mits hij maar doelpunten maakte. Waar ik in eerste instantie dacht dat de man een grapje maakte, bleek hij toch echt bloedserieus te zijn. Tsja, wat moet je dan nog zeggen….

Eenvoud

De bedragen die in het voetbal omgaan zijn natuurlijk niet ontstaan door de spelers zelf. Het spelletje is gewoon gekaapt door de markt en wordt gebruikt om te speculeren. Direct nadat duidelijk was dat het Nederlands elftal zich niet geplaatst had voor het WK, werd er al becijferd hoe groot de economische schade hiervan zou kunnen zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zo ver gaat het dus al. Stel je voor dat Tom Dumoulin de Tour de France niet rijdt, zou er dan ook een analyse komen van de eventuele economische schade?!

Zodra de aandacht van de massa van het voetbal afdwaalt, zullen de enorme bedragen die er in omgaan ook snel afnemen. In zekere zin is het dus ook wel een beetje de schuld van de voetbalkijker. Mijn tip is dus, laat massaal het voetbal op tv even een paar maanden links liggen, verhef het niet tot mythische proporties en eens kijken wat er dan gebeurt 🙂

En dan nog even over het gedrag van de jonge voetballer, die ineens een bedrag met zes nullen op zijn bankrekening ziet staan. Neem hem het niet kwalijk als ie van gekkigheid niet weet, wat hij met al dat geld moet. Zo heb je een jongerenrekening bij de ING geopend, en zo ben je miljonair. Daar zijn meer mensen niet tegen bestand. Denk eens aan de man die per ongeluk op de knop drukte bij het spel Miljoenenjacht. Hij verdiende met die druk €125.000,- maar is tot op de dag van vandaag in een proces verwikkeld omdat hij zijns inziens te snel op de knop had gedrukt.

Hij liep daardoor de kans op een bedrag van €5.000.000,- mis. Let wel, kans, want het is natuurlijk absoluut niet zeker dat hij het spel ook gewonnen zou hebben. Vanaf 2013 al in proces, terwijl hij al die jaren ook gewoon heerlijk had kunnen genieten van het feit dat ie met één druk €125.000,- rijker was geworden. Geniet van het geld, van het leven, ga op vakantie, wat dan ook. Dat lijkt mij hoor, in plaats van jarenlang procederen voor een eventuele kans op meer geld.

Schoonheid van het leven

Tien jaar lang ruim €1000,- per maand meer te besteden, nog los van de eventuele opgebouwde rente, wow!! Ik zou het wel weten, maar goed, makkelijk praten natuurlijk, ik zit niet in zijn situatie en kan slechts gissen naar wat ik zou doen. Maar vaak verliezen mensen de werkelijkheid uit het oog. Vergeten ze wat ze hebben, en willen ze alleen maar meer. Zo was er een man in mijn nabijheid die zijn huis heel goed verkocht. Hij werkte altijd keihard, kwam op leeftijd en dit was zijn uitgelezen kans om het rustiger aan te gaan doen. Hij maakte een dusdanige financiële klapper met de verkoop van zijn huis, dat ie gerust minder kon gaan werken zonder er op toe te leggen.

Kwestie van geld goed over de jaren uitsmeren en genieten maar. Maar nee hoor, meneer had alweer allerlei plannetjes met dat onverwacht grote bedrag en belegde het in diverse projecten. Dus geen geld meer om rustiger aan te doen en maar hopen dat de projecten winst zouden gaan genereren. Meer, meer, meer, waarom toch? Je leeft maar één keer, geld is leuk en makkelijk, maar niet zaligmakend. Straks levert misschien zo’n project wat extra geld op, maar is het lichaam versleten en kun je er niet eens meer van genieten.

Neem toch genoegen met wat je hebt, of zoals in het geval hierboven, grijp het buitenkansje met beide handen aan en ga meer van het leven genieten. Misschien ben ik wel te conservatief hoor of durf ik geen risico’s te nemen. Maar is dat dan altijd wel zo verstandig?! Soms moet je even pas op de plaats maken en je bewust laten worden wat je allemaal wel hebt. Je niet laten verblinden op een eventuele kans op meer, maar gewoon lekker gaan genieten van wat je hebt.

Dat is precies waar de song “Easy come, easy go” over gaat. Zeer toepasselijk voor deze blog dus. Weliswaar in een ietwat rommelige live-opname geplaatst, maar het gaat mij dan ook voornamelijk om de inhoud van het nummer. Dus prik een beetje door de kwaliteit heen en beluister vooral de tekst 🙂

Just let me live in my own simple way.

Don’t own much but happy everyday.

Blessed with good health and fine people around me.

I’m a rich man, I feel free.

Tot zover voor deze week. Veel plezier met de blog en tot de volgende blog!!

Groetjes, René


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wees altijd als eerste op de hoogte van een nieuwe blog, song of wat dan ook. Kleine moeite, voor mij een groot plezier.Een gedachte over “Koning Voetbal regeert”

  1. Hoi René, ik ben een voetbalhater en vind het niet normaal wat ze verdienen. Ze worden inderdaad al goden vereerd en verdienen dat absoluut niet. Helaas vinden veel mensen dat wel en zal het zo blijven. Verder geniet ik van je blogs en zie dat we over veel zaken hetzelfde denken.

    Groetjes, Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram