Verjaardag en de Dood

At Hodson Street – This bird needs to fly (©2017)


Ja, ja, binnenkort is het weer zover. Dan ben ik jarig. Ik merk het alweer aan iedereen om me heen. En vooral nu, want het schijnt extra speciaal te zijn als iemand 50 wordt.

Wat is dat toch voor gezeur, ieder jaar weer. Nee, je moet leven zoals je zelf wilt, maarre, vier je je verjaardag nog?? Nee, ik vier mijn verjaardag niet!!!!

Om de vraag “waarom niet” vast voor te zijn: nee, ik ben niet depressief; ja, ik houd gerust van gezelligheid; nee, ik vind het niet eng om te vieren; ja, ik ben nogal eigenwijs.

De reden dat ik al heel lang mijn verjaardag niet meer vier, is heel simpel. Het interesseert me gewoonweg helemaal niets. Dat is niet een houding van me, maar eenvoudig een eigen levensfilosofie.

In mijn levensfilosofie zijn er maar 2 datums die relevant zijn, te weten de dag waarop je geboren bent en, u raadt het al, de dag waarop je ooit zult sterven. Al die zogenaamde feestdagen daartussen, daar heb ik niets mee.

Maar de meeste mensen hebben klaarblijkelijk houvast nodig en werken graag met vaste parameters. Mij maakt het niets uit, je bent zo oud/jong als je je zelf voelt.

Zelf moet ik ook wel vaak lachen om het tegenstrijdige in de mens. Herkent u het, de stress bij mensen die een verjaardagsfeestje geven: of alles wel in huis is, iedereen wel komt, het wel gezellig zal worden enz. enz..

Ze rennen zich een slag in de rondte, terwijl het eigenlijk hun eigen feestje is en dan na afloop met een stalen gezicht beweren ze dat het allemaal wel meeviel dit jaar. Veel succes ermee, maar ik bedank hier liever voor.

Schoonheid van het Leven

Een paar jaar geleden schreef ik voor mezelf het onderstaande verhaal. Ik kwam het weer  tegen en vond het, logischerwijs, een prima moment om met jullie te delen. (Natuurlijk begrijp ik ook wel dat dit verhaal aan alle kanten rammelt!! Zie het meer als een poging om met een knipoog de zaak eens van een andere kant te bekijken.)

Tevens geeft dit thema me de gelegenheid een nieuwe song te plaatsen, namelijk: “This bird needs to fly”. Inhoudelijk niet helemaal op zijn plaats misschien, maar wat betreft titel en moraal van de song toch ook zeker wel. (En, wat misschien nog wel belangrijker is, deze song rammelt zeker niet van alle kanten!!)


Verjaardag en de Dood

Misschien vind je mijn opvatting van het leven te negatief of te confronterend. Volgens mij ligt het sowieso in de aard van de mens om zich te verschuilen zodra de gedachte aan iets te lastig wordt.

Maar is het niet zo dat de dag waarop je wordt geboren, tevens de dag is waarop je je eerste schreden zet richting de dood. Uiteindelijk zal de oplossing van het leven voor een ieder dezelfde uitkomst geven.

Hoezo dan, je eerste geboortejaar, is het niet beter om te spreken van je eerste verstervingsjaar!!  Klinkt het uiteindelijk niet veel positiever en eerlijker om zoveel mogelijk verstervingsjaren te hebben voordat het zelfstandig naamwoord een werkwoord wordt?

Mij lijkt een zin als: “Ik word 40 jaar”,  veel gewelddadiger en negatiever klinken als “Dit wordt mijn 40e verstervingsjaar”. Het is misschien even wennen bij de 2e zin, maar de blik is dan  vooruit gericht in plaats van dat er steeds teruggekeken wordt naar de oorsprong.

Oorsprong

Gevoelsmatig heb ik bij de eerste zin een wat zwaarmoedig gevoel, zo van “alweer 40”, terwijl de zin “Dit is mijn 40e verstervingsjaar”, hier geen vat op heeft. Het staat wat neutraler in het geheel.

Maar goed, zo voelt het voor mij hoor, ik kan niet voor iemand anders spreken. Want ook het 40e verstervingsjaar is natuurlijk gebaseerd op iets, een begin, maar misschien omdat het een andere manier van benaderen is, voelt het bij mij niet zo.

“Op naar minimaal 100 verstervingsjaren”, “en dat het versterven maar lang mag duren”, “lang zal hij versterven, lang zal hij versterven….” of “er is er één aan het versterven, hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat is hij….”.

Het is misschien even wennen, maar ik vind het wel klinken. Vooral als je dan wel blijft bedenken dat het woord ‘versterven’ in deze context natuurlijk goed bedoeld wordt. Wat wil de tere mensenziel nog meer dan zoveel positivisme!!

This bird needs to fly


Moraal van dit verhaal uiteindelijk: doe vooral lekker wat jezelf wilt en waar je je goed bij voelt. Zolang anderen er geen last van hebben, is alles best. Maar bovenal: maak je om mij niet druk, ik vermaak me wel!!!! Tot de volgende keer.

Groetjes, René

 4 gedachtes over “Verjaardag en de Dood”

 1. Ik vind versterven zo niet op z’n plek, een vreemde keuze die je gemaakt hebt, qua woorden. Versterven betekent’ afzien van eten en drinken door stoppen met eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’ Volgens mij zijn wij levende wezens hier totaal niet mee bezig tijdens ons leven. Maar met het vieren ervan, als ’t goed is.

  Fijne verjaardag toegewenst René!
  Lieve groet,

  Marjon

 2. Weer een heerlijk verhaal en groot gelijk leef zover het kan je eigen leven en niet zoals een ander dat wil. (Ik kwam er een beetje laat achter maar het is goed gekomen.)

 3. Hallo Renè
  Ten eerste een gezellige goede verjaardag gewenst !
  Veel van wat je schrijft boeit me en zie ik als waarheid, jarig zijn o jeetje zelf alles doen zodat het bezoek vrienden/kennissen maar voorzien zijn van alle gemakken en lekkers en achteraf ik was dood moe terwijl ik jarig was. mijn zeggen is – ben goed voor de ander maar laat je eigen gezondheid er niet onder lijden – ( maar helaas het is gebeurd bij mij )
  de Dood hoort bij het leven het is je toekomst zonder pijn.

 4. Renè,

  Herken je verhaal. Ik vier ook niets. Wij mensen zijn in onze maatschappij te veel aan tijd en data gebonden. Heb ook geen horloge, kijk naar de lucht en ik probeer te schatten……hoewel de schrijft zegt”alles heeft zijn tijd en plaats” en dat geloof ik dan weer stellig. een Arabisch spreekwoord zegt: de honden blaffen en de karavaan trekt verder.” je leven moet wel stromen. … ik ga luisteren zee rhartelijk cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram