Wat is nu eigenlijk geluk?!

At Hodson Street – Cherish the Day ©2018


Afgelopen week was weer eens zo’n week waarin de uitersten van het leven zichtbaar werden. Waar de één een goede uitslag kreeg, overleed de ander aan dezelfde soort ziekte. Het zijn van die momenten waarop je nog eens eventjes flink met je neus op de feiten wordt gedrukt.

We zijn hier allemaal maar tijdelijk en niemand weet voor hoe lang. Een moment voor mij om nog eens even na te denken over het begrip “geluk” en de betekenis hiervan in het leven. Doe ik het allemaal wel goed?!

Volgens van Dale is de definitie van geluk als volgt: 1. gunstige loop van omstandigheden (= voorspoed) en 2. aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.

Het eerste punt kun je enigszins sturen, maar niet al te veel. Het is mogelijk dusdanige randvoorwaarden te scheppen dat de kans op een gunstig verloop van omstandigheden groter wordt. Maar nog steeds moet je het geluk hebben dat datgene wat je hoopt ook lukt.

De tweede definitie vind ik persoonlijk boeiender. Hier komt werkelijk het gevoel bij kijken. Dan wordt het spannend, want laat dat nu juist persoonsgebonden zijn!! Wanneer verheugt iemand zich, wat is daar voor nodig. Voor de één is dat misschien materialisme, voor de ander misschien een bepaald gevoel. Dit zijn direct al twee uitersten.

In deze blog wil ik het natuurlijk vooral bij mezelf houden. ‘Wat is voor mij geluk, wat maakt mij nu gelukkig’ en dan bekeken vanuit de tweede definitie. Om eerlijk te zijn kan ik me al snel verheugen op iets. Sterker nog, dat verheugen heeft me gedurende mijn leven al heel wat malen geholpen om vanuit diepe dalen weer de weg omhoog te vinden.

Nu niet meteen denken dat deze persoon alleen maar diepe dalen in zijn leven heeft gekend. Oh nee, echt niet, maar we hebben allemaal wel zo onze momenten in het leven die niet zo leuk zijn. Dat noemen ze levenservaring opdoen. Dat klopt ook wel, want je leert er wel van.

In een boek dat ik gelezen heb, werd mooi verwoord het opdoen van levenservaring en de pijn die daarbij hoort. De schrijver verwoordde het in termen van dat de eerste maal iets (negatiefs) ervaren altijd het meeste pijn doet. Je denkt dat je de enige bent die dat meemaakt in zijn leven op dat moment en ook de enige bent die weet hoe pijnlijk het is.

Naarmate je ouder wordt kom je erachter dat heel wat meer mensen precies dezelfde ervaringen delen en ook leer je dat er vanzelf wel weer mooie momenten komen. Denk maar bijvoorbeeld aan je eerste liefde die uitging 🙂

Ai, pijnlijk, van hier tot Tokio en dan ouders die daar niets van begrepen volgens jou. Hoe konden zij nou weten hoe jij je voelde op dat moment, niemand in de wereld kon dat. Ja, ja, naarmate de leeftijd vordert en de ervaring toeneemt, ook op liefdesgebied, besef je dat die ervaring maar een peulenschil was vergeleken bij wat er nog meer op je pad kan komen gedurende het leven!!

Een ervaring die je ouders natuurlijk allang hadden opgedaan. Er zijn heel wat dingen in mijn leven die niet vanzelf gaan, waar ik hard voor moet vechten, maar toch er is maar zeer weinig nodig om mij te doen verheugen. Wat er ook  gebeurt, iedere ochtend weer verheug ik me op de komende dag.

‘Wat gaat er gebeuren, schijnt de zon, lekker bakkie koffie, wat zijn de plannen voor vandaag, fluitende vogeltjes’. Allemaal van die dingen waar ik me dag in, dag uit op kan verheugen. Heel simpel, maar meer dan genoeg om de 2e uitleg van het begrip ‘geluk’ volledig te doen slagen voor mij.

Deze levenshouding is in mijn ogen mijn grootste geluk. Hij is er, ik ben me ervan bewust en ik benut hem ten volle. Daar zit voor mij de essentie van het leven in. Het gaat mij niet om materialisme, beroemdheid, erkenning of wat dan ook. Nee, het simpele feit dat ik op dit moment deel mag uitmaken van het grote geheel “leven” is al geluk genoeg.

Als ik al iets probeer over te brengen op mijn eigen kinderen, is het voornamelijk dat wel. Geniet van de kleine dingen, wees blij dat je leeft. Het belangrijkste is dat je beseft dat het maar voor één keer is en je het niet over kunt doen. Leef je leven, laat anderen net zo leven en volg je geluk.

Als je je verheugt op de dingen die je doet of wilt gaan doen is dat volgens mij een goed teken. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar je kunt er in ieder geval naar streven. Zoek geluk ook niet in te grote dingen. Als je van de kleine dingen al kunt genieten, heb je, in mijn beleving, al snel een gelukkig leven.

Nou ja, ik probeer de kinderen dat bij te brengen, ze zullen het uiteindelijk toch zelf moeten ervaren. Om deze blog bij mijn eigen leven te beëindigen, kijk ik nog even naar de zelf opgelegde vraag eerder deze blog. “Doe ik het wel allemaal goed en ben ik gelukkig”.

Ik denk dat ik deze vraag met een volmondig JA kan beantwoorden. Zolang de vogeltjes fluiten, de koffie pruttelt en de gezondheid het toelaat, heb ik weinig reden om niet gelukkig te zijn in/met mijn leven. Of zoals ik het verwoordde in één van mijn nummers:

“Just let me live in my own simple way. Don’t own much, but happy everyday. Blessed with good health and fine people around me. I’m a rich man, I feel free” (At Hodson Street – Easy come, easy go ©2018).

Rest mij voor deze week jullie hetzelfde geluksgevoel toe te wensen als dat ik zelf ervaar. Maakt niet uit op wat voor manier of waardoor, als je maar gelukkig bent. Sommige dingen heb je niet in de hand, maar andere dingen kun je wel een beetje “sturen”, zelfs bij de tweede definitie van geluk volgens van Dale!! Succes daarmee!!

Tot de volgende blog!!!!

Groetjes, René


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf voortaan van alles op de hoogte!!!!Deel dit /Share this

Een gedachte over “Wat is nu eigenlijk geluk?!”

  1. Hi René.
    Fijn dat je je “gelukkig” voelt.
    Ik hoop dat je dat nog lang zal blijven.
    Groetjes van Jannie. 😜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram